dijous, 29 de novembre de 2012

WINDOWS MOVIE MAKER

Windows Movie Maker és un programa editor de video creat per Microsoft que s'acostuma a trobar a tots els ordinadors Windows però que també es pot descarregar.Una vegada obrim el programa observem a l'interfaç que hi ha tres parts principals:

 • Part dreta: és on hem d'afegir les imatges i les imatges en moviment que volem fer servir, no han d'estar ordenats alhora d'afegir-los, els ordenarem més tard. Les imatges en moviment es representen amb una sèrie de fotogrames delimitats per una franja vertical de quadrats a l'inici i al final d'aquests, d'aquesta manera el podem diferenciar dels fotogrames que representen les imatges.
 • Part esquerre: veiem la línia de treball/ de temps i una pantalla a sobre on es mostra la creació ordenada final.
 • Part superior: tenim totes les eines amb les que podem modificar i crear el nostre vídeo.

És recomanable que guardem totes les imatges, vídeos i música que utilitzem a una mateixa carpeta, juntament amb el nostre projecte. Si el guardem directament, no es desa com a vídeo sinó que el trobarem en format moviemaker, per tant, no el podrem visualitzar fora del programa. Per convertir-lo en pel·lícula simplement hem de clicar a "Desa la pel·lícula". Allà podrem triar el tipus de vídeo que volem depenent del pes que desitgem que tingui l'arxiu.

Per començar hem d'afegir al programa totes les imatges i els vídeos que volem fer servir en el projecte.

Una vegada tenim totes les imatges i imatges en moviment que volem fer servir podem realitzar les accions següents amb aquestes:
Podem tallar una part d'un vídeo dividint-lo en parts. Per dividir-lo simplement hem de clicar dins de les funcions de vídeo a "edita"-"dividir" i automàticament hem crea un altre inici i final de vídeo.
Podem silenciar o treure el volum d'unes imatges en moviment simplement clicant sobre aquestes, anant a l'opció de "volumen de vídeo" i modificant-lo.
Podem ordenar les imatges i els vídeos de la forma que vulguem.
Podem suprimir imatges simplement clicant "suprimir".

Un cop tenim totes les imatges i els vídeos ordenats podem començar a "decorar" el projecte. Si reproduïm el projecte observarem que hi ha un salt entre fotogrames. Perquè no sigui tan brusc el canvi entre imatges tenim l'opció de fer animacions perquè aquest canvi sigui més dinàmic. Dins de les animacions trobem:
 • Transició: és allò que passa quan saltem d'un fotograma a un altre. En trobem de diferent tipus, podem provar-los posant-nos a sobre de la icona. Una banda grisa a la imatge indica que hem afegit una transició. Per últim, podem canviar la durada de la transició clicant sobre la icona "durada".
 • Desplace i haceri zoom: aquesta opció dóna moviment a la imatge, aquesta no és estàtica. S'indica amb uns quadrats sobre el quadre de la imatge.

A part de les animacions també trobem els efectes visuals (blanc i negre, difuminat, fer que estigui pixelat,...) que es poden afegir tant en imatge com en vídeo.


Un cop tenim tot això fet, podem començar a afegir text al nostre vídeo. Trobem diferents eines per incloure text al nostre vídeo:
 • Títol: serveix per afegir una diapositiva amb un títol abans d'un element (imatge, vídeo,..) tu determines on vols inserir la diapositiva. Disposem de diferents opcions:
  • Podem canviar la tipografia, la mida i el color del text.
  • Podem canviar el color de fons de la diapositiva.
  • Podem marcar la durada del text en pantalla.
  • Podem donar-li moviment i diferents efectes al text.
 • Crèdits: són molt importants. Per defecte ens els posa sempre al final del vídeo, perquè aquests ens informen sobre la realització del vídeo (autor, música, fotografies,...). D'aquesta opció:
  • No podem canviar la durada de transició del text.
  • Podem modificar el color de fons de la diapositiva.
  • Podem modificar la mida i el color del text.
  • Podem modificar el moviment que volem que aquests facin.
 • Llegenda: serveix per afegir text que es mostrarà damunt del vídeo o imatge seleccionada. En aquest cas:
  • Hem de tenir en compte sempre el color de la imatge per posar el color de text adequat.
  • Podem posar el text en el punt del vídeo que vulguem.
  • Podem donar-li efectes al nostre text.
  • Podem afegir el text tan llarg com vulguem i podem fer que duri el temps desitjat.
Per últim, l'únic que ens falta és l'àudio, el so. En aquest cas podem afegir:
    • música
    • música i veu
    • veu

Per afegir l'àudio hem d'anar al menú "inici"-"afegeix música" i trobem dues opcions:

 • afegir en el punt actual: la música començarà al fotograma seleccionat. Aquesta opció ens servirà per adjuntar diferents fragments de música.
 • afegir en general: la música començara des del principi del projecte.
Un cop afegit el so, mirem el resultat final i si ens agrada, ja el podem guardar.

Mentre fèiem el projecte, l'hem anat guardant, però no s'ha guardat com a pel·lícula, sinó que s'ha guardat com a projecte de Windows Movie Maker.

Per desar-lo ara com a pel·lícula hem d'anar al menú "inici"- "desa la pel·lícula". Aquí se'ns obre una pantalla nova on ens posa diferents formats per guardar-la, en aquest cas són formats de dimensió, per decidir quant volem que pesi el nostre arxiu. El pes va relacionat amb la qualitat, quant més pes, més qualitat. Un format estàndard no pesa molt i té una bona resolució. Quan el guardem, se'ns guardarà en un format compatible amb qualsevol reproductor.

Amb Windows Movie Maker podem realitzar vídeos compostos per fotografies, textos, vídeos, etc. Aquest és un molt bon programa ja que té un gran ventall de possibilitats per a realitzar un bon audiovisual. Els alumnes podrien utilitzar-lo ja sigui per crear documentals sobre algun tema explicat a classe, o també podrien editar un vídeo amb fotografies d'alguna excursió feta a l'escola, etc. 
Una vegada realitzada la nostra pel·licula, la podem compartir: 
                                                       
Aquí deixo un dels meus primers vídeos realitzats amb Windows Movie Maker. Aquest és un treball de l'assignatura d'Història i Antropologia de l'Educació, amb el qual he pogut posar en pràctica tots els coneixements adquirits a les classes de GITIC, on explica la Biografia i les implicacions pedagògiques de l'Autor Pere Vergés. Està realitzat a partir de vídeos, fotografies i algunes cites. També té coma  so una Veu en Off, i en alguns punts concrets del vídeo hi ha música.